SPANONYMOUS

SPANONYMOUS is een kunstenaarscollectief waarvan ik samen met Daniela Paes Leao en Debra Solomon oprichter en woordvoerder ben. In 2010 trad het minderheidskabinet Rutte I aan dat meteen flinke bezuinigingen afkondigde en een stevig rechts beleid inzette.

kut malieveld

SPANONYMOUS lanceerde een mediacampagne met als uiteindelijke doel de val van Rutte I. Samen hebben wij de SPANDOEKOTHEEK ontworpen en gemaakt: een groeiende collectie van meer dan 40 visueel aantrekkelijke handgemaakte spandoeken. De SPANDOEKOTHEEK kon door de organisatoren van de vele manifestaties tegen de plannen van het minderheidskabinet worden geleend om hun demonstraties visuele kracht bij te zetten. Doordat de media steeds de beelden van onze spandoeken uitkozen om af te drukken in de krant of om te tonen op televisie, werd bovensectorale solidariteit uitgestraald.

Ook de cultuursector werd ongekend en onevenredig hard geraakt door bezuinigingen. Het KUT! spandoek dat we speciaal maakten voor de manifestatie tegen deze bezuinigingen op 27 juni 2011 op het Malieveld in Den Haag is veelvuldig in het nieuws geweest. De uitslag van de meest recente Tweede Kamerverkiezingen, aangekondigde nieuwe bezuinigingsrondes en de aanpak van de crisis op zowel nationaal als Europees niveau doen vermoeden dat er voor SPANONYMOUS in de nabije toekomst een belangrijke en relevante taak ligt. Tijdens de lancering van het Platform Beeldende Kunst in W139 op 27 juni 2012 heeft SPANONYMOUS daarom als voorproefje van wat komen gaat enkele exemplaren van de spandoek collectie voor 2013 onthuld. Daarnaast geeft SPANONYMOUS regelmatig workshops spandoeken maken aan uiteenlopende groepen.

Toespraak Spanonymous tijdens Lancering W139 – Video from Platform Beeldende Kunst on Vimeo.

http://www.spandoekotheek.nl

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: