Vondel Lekt

Vondel Lekt is een augmented audio app die je meeneemt langs de beelden in het Vondelpark. De app brengt deze beelden tot leven door ze een stem te geven. De makers van de app willen je ze op een andere manier kennis laten maken met het Vondelpark. De Stedemaagd aan de ingang fluistert je de roddels van het park toe. Vondel zit mopperend op zijn stoel, hij zit hier al jaren en kent daardoor alle geheimen van het park. Al wandelend hoor je niet alleen wat een verschrikkelijke zeurkous Vondel wel niet is, ook vind je een beeld van een jongetje dat al jaren lang onder de brug leeft maar je nooit eerder is opgevallen.

tumblr_inline_ncvukit8Xb1qk1ce5

De app is ontstaan na een onderzoek van de werking van bestaande audio tours en de beleving van geluid. Het resultaat is een app die je niet meeneemt op een route, maar zich aanpast aan jouw route.

Nadat je op start klikt kan je de telefoon weer in je zak stoppen, want je navigeert puur door te luisteren en te wandelen naar de geluiden toe en tussen de geluiden door. Doordat ieder geluid een radius van een specifieke afstand heeft, hoor je een geluid al in de verte wanneer je aan komt lopen, zodra je dichterbij komt wordt het geluid harder. Zodoende maak jij zelf een ‘fade in’ en ook kun je zelf ‘cross fades’ creëren door tussen de geluiden door te lopen. De levensechte omgevingsgeluiden voegen een extra dimensie toe aan de ervaring en brengen je in een prettige verwarring.

Niet alleen de beelden zelf, maar ook de toeristen, honden, hardlopers en dronken jongeren in het park hebben veel te vertellen. Zonder dat ze zich er zelf van bewust zijn, kun je hen afluisteren. Iedere telefoon die ze bij zich dragen die een signaal uitzendt, zoals Bluetooth, wordt een nietsvermoedende verhalendrager die jouw pad kan kruisen. Om het toeval een handje te helpen plakken wij ook ‘Estimote stickers’ op bijvoorbeeld honden en tassen.

De app werkt voor Android en iPhone en maakt gebruik van locatie/GPS gebaseerde audio op basis van het HearUsHere platform. Dit platform heeft zich de afgelopen 2,5 jaar ontwikkeld in verschillende vormen en tours, waaronder: HearUsHere(KijkRuimte), Klein Leed (kabouter verhaal in Tolhuistuin), Vogelsafari (Amsterdam Noord, Vogelbuurt), Joseph’s ghost (spookgeluiden in het Erasmuspark en Sint Jozefkerk), Art Park (Tin Men & The Telephone virtueel in het Vondelpark) en Extrapool Augmented Sounds (sound art app in Nijmegen).

De app blijft in de App Store en Play Store beschikbaar na het evenement, waardoor hij ook vaker onder de aandacht gebracht kan worden bij evenementen, wandelingen, etc.

Vondel Lekt is een project van Klasien van de Zandschulp en Merel Willemsen. Techniek door James Bryan Graves en Arjan Scherpenisse. Geluid Mark Meeuwenoord.

Vondel Lekt wordt ondersteund door AvroTros door een locatie aan te bieden in het torenkamertje van VondelCS gebouw, ruimte voor geluidsopnames met stemacteurs en twee radio interviews.

Klasien
HearUsHere
KijkRuimte
AppStore

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: